Αχ μελισσούλα…μελισσάκι! Γνωρίστε το Bee-Bot!
Το νηπιαγωγείο αποτελεί την πρώτη βαθμίδα στην οποία εισέρχονται τα παιδιά και η αξία του αναμφίβολα είναι τεράστια καθώς παρέχει στους νεαρούς μαθητές και τις νεαρές μαθήτριες τις βασικές δεξιότητες και τις κοινωνικές εμπειρίες που τους ετοιμάζουν για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους. Κατά τη διάρκεια του νηπιαγωγείου τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, τις κοινωνικές, τις αισθητηριακές και τις κινητικές τους ικανότητες.
Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι τα πρώτα ερεθίσματα που λαμβάνει το νήπιο έχουν τεράστια σημασία και πρόκειται να καταγραφούν στο μυαλό τους. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν αυτούς τους νεαρούς μαθητές είναι πολύ σημαντικό να παρέχουν ποικίλα ερεθίσματα που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να δημιουργούν όμορφες στιγμές που θα τα χαροποιούν και θα τους προκαλούν θετική προδιάθεση για τα επόμενα σχολικά χρόνια!
Το σημαντικό είναι, λοιπόν, ότι τώρα πια οι εκπαιδευτικοί πέραν της φαντασίας τους και της υλικοτεχνική υποδομής του σχολείου τους έχουν στη διάθεσή τους πλέον και ρομποτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για εκσυγχρονισμό των ελληνικών δημόσιων σχολείων και ευθυγράμμισή τους με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ειδικότερα, πολλά από τα νηπιαγωγεία της χώρας μας έχουν παραλάβει το ρομποτάκι-μελισσούλα, γνωστό ως BEE-Bot.
Τι κάνει όμως αυτή η μελισσούλα;
Η μελισσούλα Bee-Bot είναι ένα μικρό ρομπότ που μπορεί να προγραμματιστεί, ώστε να κινηθεί σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια. Συγκεκριμένα, η μελισσούλα χρησιμοποιώντας τις 2 ρόδες που διαθέτει στη βάση της μπορεί να κινηθεί πάνω σε διάφορα υλικά, όπως πλακάκι, τσιμέντο, ξύλο, χαρτί...! Δεν μπορεί, ωστόσο να κινηθεί σε επιφάνειες τραχιές ή ανώμαλες, όπως για παράδειγμα πάνω στην άμμο. Μόλις παραλάβετε τη μελισσούλα στα χέρια σας θα διαπιστώσετε ότι διαθέτει μεγάλα κουμπιά στο πάνω μέρος της μέσω των οποίων οι μικροί σας μαθητές θα μπορούν να την προγραμματίσουν, ώστε να ολοκληρώσει συγκεκριμένες κινήσεις κάνοντας κάποια ορισμένη διαδρομή!
Πώς μπορεί άραγε η μελισσούλα σας να κάνει όποια διαδρομή της ορίσετε;
Η μελισσούλα, όπως και κάθε ρομπότ, διαθέτει έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο, ο οποίος δίνει τις εντολές προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποια κίνηση και το ρομπότ να "υπακούσει" στις εντολές του χειριστή του! Οι χειριστές στην προκειμένη περίπτωση είναι οι μικροί μας μαθητές, οι οποίοι θα μάθουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο να "μιλούν" τη γλώσσα της μέλισσας και να την κατευθύνουν. Ποια, όμως, είναι αυτή η γλώσσα; Στην πραγματικότητα η μικρή μελισσούλα, μιλάει τη γλώσσα του προγραμματισμού! Υπακούει, δηλαδή, σε μια αλληλουχία εντολών, σε έναν αλγόριθμο!
Αν οι μαθητές, επομένως, επιθυμούν να ¨παίξουν" με τη μέλισσα Bee-Bot θα πρέπει να της μιλήσουν στη γλώσσα της! Και με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν σε πολύ πρωταρχικό στάδιο την επαγωγική σκέψη και θα ανακαλύψουν βιωματικά πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσω αυτής!
Επομένως, είναι αναμφίβολο ότι ο ρομποτικός εξοπλισμός θα αναβαθμίσει τις ικανότητες των μικρών μας νηπίων χαρίζοντάς τους όμορφες στιγμές με ένα μικρό ρομποτάκι. Η δε φαντασία των δασκάλων τους μπορεί να διαμορφώσει ποικίλα σενάρια στα οποία το μελισσάκι - ρομποτάκι θα «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια των παιδιών. Φανταστείτε τους μικρούς σας μαθητές να προγραμματίζουν το μελισσάκι τους με στόχο αυτό να προλάβει να φτάσει στην κυψέλη του για να κρυφτεί ή να πηγαίνει παρέα με τα άλλα μελισσάκια της τάξης να βρει γύρη στα λουλούδια…