Skip to main content
| Φλύρη Γιώτα | Σενάρια χρήσης διαδραστικών συστημάτων

Τα σχήματα ζωντανεύουν στη διαδραστική οθόνη

Σήμερα, με αφορμή την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη ο κλάδος της εκπαίδευσης επιβάλλεται να κάνει βήματα μπροστά, να εξελιχθεί και να πρωτοπορήσει. Καινοτόμες λύσεις και σύγχρονα εργαλεία – εξοπλισμός χρειάζεται να πλαισιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη κάθε εκπαιδευτικού που στόχο θα έχει τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου μάθησης. Αναφερόμαστε πλέον σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο δυναμικό που συνεχώς θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής πάντα με πυξίδα την ενίσχυση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ταλέντων κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή.

Οι εκπαιδευτικοί πλέον με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων έχετε τη δυνατότητα να κάνετε το μάθημα σας πιο ζωντανό, πιο ενδιαφέρον, πιο δημιουργικό. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως οι εκπαιδευτικοί εξοικονομείτε χρόνο, βελτιώνετε σημαντικά το επίπεδο μάθησης των μαθητών και δημιουργείτε συνθήκες για περισσότερο βιωματική και διαδραστική μάθηση. Σημαντικό σημείο εδώ είναι να αναφέρουμε πως δεν αρκεί να δοθεί βάση απλά στη χρήση αλλά στη σωστή χρήση και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια θα αναπτύξουμε συγκεκριμένο παράδειγμα που σκοπό έχει την εξοικείωση και την ώθηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην αξιοποίηση του διαδραστικού εξοπλισμού. Αποδομώντας λοιπόν την εκπαιδευτική κοινότητα και εστιάζοντας σε ειδικότητες εκπαιδευτικών όπου ο χειροπιαστός εξοπλισμός (όπως χάρακες, διαβήτες, μοιρογνωμόνια κ.α.) αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα δούμε πως η ένταξη του ψηφιακού εξοπλισμού θα αναβαθμίσει σε πολλά επίπεδα την δική σας καθημερινότητα αλλά και των μαθητών σας.

Ας εστιάσουμε σε μια τυπική ημέρα όπου καλείστε να επιλέξετε τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε στον πίνακα τα απαραίτητα σχήματα για να διδάξετε τα παιδιά μαθηματικά θεωρήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα περίπλοκα σχήματα απόδειξης του θεωρήματος του Euler που χρειάζεται να σχεδιάσετε ώστε να διδάξετε την απόδειξη του θεωρήματος στους μαθητές σας.

Παρατηρώντας το παραπάνω πολύπλοκο σχήμα συμπεραίνουμε πως για να επιτύχετε ευκρινή και ποιοτικά σχήματα θα χρειαστεί να έχει γεωμετρικά όργανα μαζί σας όπως χάρακα, τρίγωνο, μοιρογνωμόνιο και διαβήτη και φυσικά να υπολογίσετε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας (ίσως και να χρειαστεί να ξεκλέψετε χρόνο και από την ώρα του διαλλείματος) ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τη διδακτική ώρα για το σχεδιασμό του σχήματος που φαίνεται στην εικόνα. Απαιτείται λοιπόν, ακρίβεια και χρόνος πολλαπλασιασμένος με τις φορές που θα χρειαστεί να το σχεδιάσετε από την αρχή σε κάθε τάξη. Πάντα με το ρίσκο η ποιότητα των σχημάτων να μην είναι η αναμενόμενη.

Αξιοποιώντας την διαδραστική οθόνη και τα διαθέσιμα εργαλεία μπορείτε να έχετε προετοιμάσει μία φορά τα σχήματα που χρειάζεστε και να τα χρησιμοποιήσετε κάθε φορά από την αρχή χωρίς να χάνετε χρόνο, χωρίς να μεταφέρετε εξοπλισμό και χωρίς να λερώνεστε. Πιο ζωντανά, πιο ακριβή και εύκολα προσαρμόσιμα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τάξης σας.

Η εφαρμογή Note σας παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης του σχεδίου σε πολλές σελίδες ανά στάδιο απόδειξης χρησιμοποιώντας τα ποικίλα μαθηματικά εργαλεία και διαφορετικά χρώματα ανά στάδιο.

Πιο συγκεκριμένα με τα έτοιμα σχήματα που διαθέτει η εφαρμογή, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα τρίγωνο της επιλογής σας και με το εργαλείο του χάρακα να βρείτε τα μέσα των πλευρών.

Στη συνέχεια μπορείτε να συμπληρώσετε το τρίγωνο σας σχεδιάζοντας τα αντίστοιχα ύψη αλλά και μέσα των υψών του τριγώνου εξηγώντας στους μαθητές σας την αντίστοιχη θεωρία σημειώνοντας και γράφοντας δίπλα στα έτοιμα σχήματα την απόδειξη.

Στη συνέχεια αφού έχετε εντοπίσει τα 9 σημεία που χρειάζεστε μπορείτε να εντάξετε τον κύκλο ο οποίος θα διέρχεται από τα αντίστοιχα σημεία αποδεικνύοντας έτσι το θεώρημα του Euler.

Τέλος, παρατηρώντας τα σχήματα των εικόνων οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως με τη χρήση των ψηφιακών διαδραστικών εργαλείων μπορείτε να φτιάξετε πολύ ζωντανά, όμορφα και ακριβή σχήματα που θα τραβήξουν τη προσοχή των παιδιών. 


Μοιραστείτε το στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα