Skip to main content
| Κολτσίδας Κωνσταντίνος | Σενάρια χρήσης διαδραστικών συστημάτων

Συγχρονισμένοι στα βήματα της τεχνολογίας

Είναι μια κοινή παραδοχή πως η τεχνολογία κινείται με γοργούς ρυθμούς, και ίσως καμιά φορά να μας προκαλεί ανησυχία, στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων, πως «τρέχουμε» πίσω από αυτές. Οι σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο τομέα εκπαίδευσης, ενδέχεται να είναι ένα επιπλέον «βάρος» στις πλάτες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν αυτή την απόσταση – ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν αυτή την γνώση, στο μαθησιακό τους κοινό.

Ας δούμε όμως και μερικά βήματα που θα βοηθήσουν στην ευκολότερη προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις που θα προκύψουν με την έλευση των διαδραστικών οθονών στα σχολεία:

«Γνωριστείτε» με τους πίνακες!

Κάθε νέα αρχή μοιάζει λίγο με βουνό, και είναι λογικό, καθώς η πρώτη επαφή φέρει μαζί της μια επιφυλακτική στάση  απέναντι στους δρόμους που ανοίγονται με την διαδικασία της εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι διαδραστικές οθόνες είναι το «όχημα» που θα μας βοηθήσει να διανύσουμε αυτές τις νέες διαδρομές! Σε αυτή την διαδρομή, συνοδοιπόρος θα βρίσκεται η ομάδα υποστήριξης STEM IB η οποία βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, οπού μέσα από τα σεμινάρια εξοικείωσης θα φροντίσει για την εύρυθμη μετάβαση από την εποχή της κιμωλίας σε αυτή της οθόνης αφής.

Μια συχνή, έστω και σύντομη χρονικά επαφή, με τα νέα εργαλεία- θα βοηθήσει στην εξοικείωση σας. Με πληθώρα βίντεο στο διαδίκτυο, σενάρια χρήσης διαδραστικών συστημάτων , και φυσικά την δική σας φαντασία – η γνωριμία με τα νέα σας εργαλεία, θα βοηθήσει στην καλύτερη προσαρμογή και αναβάθμιση του μαθήματος σας!

 

Από την κιμωλία στην πένα!

Οι παραδοσιακοί τρόποι εκμάθησης θα αποτελέσουν μια γερή βάση, ειδικότερα για τους πιο έμπειρους εκπαιδευτικούς, καθώς η καθολική απόρριψη των παλαιότερων τρόπων εκμάθησης, ενδεχόμενα να δημιουργήσει ένα «κενό» κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο.

Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να εμπλουτίσει το μάθημα σας, «πατώντας» στις περγαμηνές των αποδεδειγμένα αποτελεσματικών ανά καιρούς μεθόδων εκπαίδευσης του παρελθόντος, κάτι το οποίο θα προσδώσει μια πιο ζωντανή μαθησιακή εμπειρία.

Ο προσεκτικός επανασχεδιασμός του διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού είναι η λύση της εξίσωσης αυτής. Η ψηφιοποίηση του μαθήματος απαιτεί χρόνο και φαντασία – ωστόσο, «ξεκλειδώνει» και διευκολύνει την επαναληπτικότητα των μαθημάτων, καθώς και την προσθαφαίρεση στοιχείων. Έτσι, δίδεται η δυνατότητα για εύκολη προσαρμογή στις απαιτήσεις της ύλης των μαθημάτων.

Ο Σύμβουλος, είναι ο καλύτερος σύμμαχος!

Οι σχολικοί σύμβουλοι αποτελούν πλέον, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας – και βρίσκονται σε θέση να σε υποστηρίξουν, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των διαδραστικών οθονών για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, και μπορούν να σχεδιάσουν πολιτικές που προωθούν την χρήση τους, ενώ παρέχουν τους απαραίτητους πόρους ή πηγές που θα χρειαστεί για την καλύτερη προσαρμογή!

Επικοινωνήστε και μοιραστείτε τους προβληματισμού σας σχετικά με τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση! Μία πιο αποκεντρωμένη ματιά σε όλα αυτά θα σας βοηθήσει να προσθέσετε μια νέα οπτική – η οποία πιθανά να οδηγήσει και σε μια «έκρηξη» δημιουργικότητας και παραγωγικότητας!

 

Κάθε πρόβλημα έχει λύση!

Όσο μπροστά και να βρισκόμαστε σε τεχνολογικό επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές ενδέχεται να προκύψουν. Πάνω σε αυτό, μια καλή προετοιμασία αναφορικά με τις βασικές (αλλά και πιο προχωρημένες) λειτουργείες των οθονών, όσο και η διαθεσιμότητα οδηγιών χρήσης που μπορείτε να βρείτε εδώ, θα ενισχύσει την γνώση σας – ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την ετοιμότητα σας για οποιαδήποτε μη επιθυμητή «έκπληξη» βρεθεί.

Εντός της ίδιας ενότητας φυσικά, πέραν των οδηγιών, μπορείτε να βρείτε και μία πλειάδα από αναλυτικούς οδηγούς σχετικά με λειτουργείες πολύ χρήσιμες που θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο γνώσεων - αλλά και χρήσεων τις οθόνης!

Είμαστε και εμείς εδώ για εσάς!

Με την τεχνολογία να ενσωματώνεται για τα καλά στα σχολεία, μέσω των διαδραστικών οθονών, η προσαρμογή και εφαρμογή των νέων συνθηκών σε ό,τι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να μας κάνει να πελαγώσουμε. Ωστόσο, η ομάδα Υποστήριξης Διαδραστικών και Ρομποτικών συστημάτων, μέσω των σεμιναρίων, αλλά και χρήσιμων πληροφοριών θα βρίσκεται κοντά σας!

 Καθώς πλοηγούμαστε στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας, το να αγκαλιάζουμε τους διαδραστικούς πίνακες στις τάξεις μας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς ένα φωτεινότερο εκπαιδευτικό μέλλον.


Μοιραστείτε το στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα